Dev

Fa dīv/dēv ديو Fars mitolojisinde kötü ruhlu efsanevi yaratık, cin << OFa dēv a.a. << EFa daiva- a.a. Ave daēva- Zerdüşt inancında kötülük tanrısı, şeytan, cin << HAvr *deiwos tanrı HAvr *dyeus gün, güneş, güneş tanrısı

Tarihte En Eski Kaynak

dīv [ Aşık Paşa, Garib-name (1330) ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça dīv veya dēv ديو z "Fars mitolojisinde kötü ruhlu efsanevi yaratık, cin" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen dēv sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Farsça aynı anlama gelen daiva- sözcüğünden evrilmiştir. Eski Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde daēva- "Zerdüşt inancında kötülük tanrısı, şeytan, cin" sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *deiwos "tanrı" biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *dyeus "gün, güneş, güneş tanrısı" kökünden türetilmiştir.

Ek Bilgi

Aynı kökten Sanskritçe deva- देव (tanrı) = Latince deus (aynı anlamda) = Eski Yunanca Zeus (güneş tanrısı). Zerdüşt inancında eski devir tanrıları olan daēva "lar yenilip Ehrimen"in yönettiği kötülük tanrılarına dönüşmüştür.

Benzer Kelimeler

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Eski Farsça , Eşkökenlilik, Avesta, Hintavrupa Anadili , Türeme kategori veya etiketlerine bağlıdır. Dev ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play