Kethüda

Fa kadχudā كدخدا 1. evsahibi, 2. ev işlerini idare eden kişi, Sasani devletinde köy yöneticisi § Fa kad/kade كد/كده ev (<< OFa kadak a.a. Ave kata- oda, hücre ) Fa χudā خدا efendi, yönetici  hüda

Tarihte En Eski Kaynak

[ Aşık Paşa, Garib-name (1330) : Kedχudalıkda düşer ol sohbete/ kocalıcak layık olur rahmete ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Farsça kadχudā كدخدا z "1. evsahibi, 2. ev işlerini idare eden kişi, Sasani devletinde köy yöneticisi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça kad veya kade كد/كده z "ev" (NOT: Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen kadak sözcüğünden evrilmiştir. Orta Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde kata- "oda, hücre" sözcüğü ile eş kökenlidir. ) ve Farsça χudā خدا z "efendi, yönetici" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için hüda maddesine bakınız.

Ek Bilgi

Türkçe bileşiklerde "çeken" anlamıyla kullanılır. Argoda bağımsız sözcük olarak kullanımı esrarkeş ve afyonkeş sözcüklerinden kısaltmadır.

Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça, Bileşik kelime, Ses evrimi, Orta Farsça, Aynı anlamda, Eşkökenlilik, Avesta, Bileşik kelimenin devamı kategori veya etiketlerine bağlıdır. Kethüda ne demek?