Üstübeç

Ar isfīdac/isfīdāc إسفيدج/إسفيداج kurşundan elde edilen beyaz boya OFa spītāg a.a. OFa spīt/spēt beyaz Ave spaēta- a.a. Sans śveta श्वेत a.a. << HAvr *kweit- a.a.

Tarihte En Eski Kaynak

stübeç [ Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (1533) ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Arapça isfīdac veya isfīdāc إسفيدج/إسفيداج z "kurşundan elde edilen beyaz boya" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen spītāg sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) spīt veya spēt "beyaz" sözcüğünden türetilmiştir. Orta Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen spaēta- sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen śveta श्वेत z sözcüğü ile eş kökenlidir. Sanskritçe sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *kweit- biçiminden evrilmiştir.

Ek Bilgi

Aynı HAvr kökünden Germence hwītaz > İngilizce white (beyaz). || Ermenice spitak > sbidag սպիտակ (beyaz) Orta Farsçadan alınmıştır.

Etiketler: Alıntı, Arapça, Orta Farsça, Aynı anlamda, Türeme, Eşkökenlilik, Avesta, Sanskritçe, Ses evrimi, Hintavrupa Anadili kategori veya etiketlerine bağlıdır. Üstübeç ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play