Bayram

OFa paδrām a.a. Sogd patrām neşe, huzur, mutluluk, sükûn § İr *pati- geri, tekrar (önek) İr *rāma- sükûn, barış ve mutluluk (Sans rāma a.a. )  ram

Tarihte En Eski Kaynak

badram [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ]
beyrem [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ]
bayram [ Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) : bayramḳa ḥāzır boldılar ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen paδrām veya Soğdca patrām "neşe, huzur, mutluluk, sükûn" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Proto-İranca (Ana-İranca) yazılı örneği bulunmayan *pati- "geri, tekrar (önek)" ve Proto-İranca (Ana-İranca) yazılı örneği bulunmayan *rāma- "sükûn, barış ve mutluluk" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Bu sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen rāma sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Daha fazla bilgi için ram maddesine bakınız.

Ek Bilgi

ETü sadece kişi adı olarak kullanılan sözcük, daha eski bir dilden (muhtemelen bir İran dilinden) alıntı olmalıdır. Bāhādur biçimi Farsça imla ve telaffuza uygundur.

Etiketler: Alıntı, Orta Farsça, Aynı anlamda, Soğdca, Bileşik kelime, Proto İranik veya bir İrani dil, Bileşik kelimenin devamı, Eşkökenlilik, Sanskritçe kategori veya etiketlerine bağlıdır. Bayram ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play